">

Dirk Stallaert na de metamorfose!

Van Plankgas & Plastronneke en Mieleke, Melleke, Mol
Wie de laatste maanden een zoektocht ondernam naar de allernieuwste Plankgas & Plastronneke of Mieleke, Melleke, Mol kwam van een kale reis terug thuis. De twee knotsgekke kinderstrips - waarvoor het duo Dirk Stallaert en Urbanus verantwoordelijk zijn - hebben echter wel degelijk een vers album in de winkel liggen maar onder een heel andere titel. Ze werden namelijk als een eenheid aan het publiek voorgesteld. Beide strips werden onder één noemer - en dat is 'Urbanus vertelt', genoemd naar het Ketnetprogramma - op de markt gesmeten. Paniekvoetbal van de uitgeverij? Slechte verkoopcijfers? De jeugd van tegenwoordig leest geen strips meer? Dirk Stallaert vertelt de waarheid achter de metamorfose van Plankgas & Plastronneke en Mieleke, Melleke, Mol!

Plankgas & Plastronneke (P&P) en Mieleke, Melleke, Mol (MMM) gaan vanaf nu als 'Urbanus vertelt' door het leven. Vanwaar die ommekeer?
Dirk Stallaert: Al geruime tijd lopen de twee series ook op Ketnet, in deze vorm: Urbanus zit in zijn tuinhuis en vertelt de gags aan twee kinderen, waarbij prentjes uit het verhaaltje in kwestie getoond worden. Nu blijkt dat die Ketnet-filmpjes wel bij een groot publiek bekend zijn, maar die kijkertjes weten niet altijd dat er ook stripalbums van bestaan, en die blijven voor Urbanus en mij nog altijd core business. Dat is een beetje zonde. Om de link wat duidelijker te maken, heeft Standaard Uitgeverij deze vorm bedacht: de twee series in één band en Urbanus zelf op de cover, als blikvanger. 't Is marketing. Overigens is het nog niet zeker of deze vorm blijvend is. In elk geval komen er vier van die Urbanus Vertelt-boekjes.

P&P, MMM samen in één album. Vloekt dat niet een beetje? Ik bedoel maar dat beide reeksen toch telkens voor een ander doelgroep zijn gemaakt, niet?
Er is natuurlijk wel een leeftijdsverschil tussen beide doelgroepen, maar dat is nu ook weer niet zò groot dat het experiment niet kan gewaagd worden. 't Is wel op beperkte schaal uitgetest natuurlijk. De lezers schijnen er niet over te struikelen.

Heb jij zelf een idee waarom beide reeksen afzonderlijk niet aansloegen? En wat doet dat voor jou als tekenaar? Pijnlijke zaak?
Tja, het wordt altijd maar moeilijker en moeilijker om nieuwe stripreeksen bekend te maken bij een groot publiek, gewoonweg omdat er massa's en nog eens massa's meer zijn dan in de glorietijd, zeg maar de fifities en de sixties (en misschien nog wat later ook). Er moet gemarketeerd worden bij het leven om een nieuw "product" aan de man te brengen. Het zij zo. Ik leg mij daar node bij neer, want de marketingwereld staat zesduizend lichtjaren en 4 cm van mijn bed. Ik heb er geen verstand van en het zegt mij niets. En dus bemoei ik er mij ook niet mee. Ieder zijn vak. Als tekenaar zou ik natuurlijk het liefst hebben dat alle lezers groot, middelgroot en klein mij dagelijks onder luid applaus op hun schouders door de straten van België en wijde omtrek dragen, dat spreekt vanzelf. In afwachting ploeter ik verder en dan zien we wel weer.

En welke reacties heb je op deze verandering nu al gekregen?
Ik heb nog geen enkele reactie opgevangen, buiten de huiselijke en familiale kring. 't Is nog te vers, denk ik. Overigens: zo gek veel reacties krijg je niet van je publiek hoor.

Laten we het album dan even inhoudelijk bekijken. De eerste twee gags bevatten alle personages bijeen. Is het de bedoeling om P&P en MMM meer in eenzelfde gags te laten figureren?
Niet bepaald. Dit was speciaal bedoeld als introductie voor deze nieuwe vorm. Ik zou niet liever willen dan dat na verloop van tijd de twee reeksen weer een afzonderlijk leven gaan leiden.

De rasterinkleuring - om er een beetje een retrogevoel van af te laten stralen - wordt niet steeds gebruikt voor zover mijn niet-kennersoog dat kan zien. Heb je ergens een regel wanneer je gebruik maakt van deze methode en wanneer niet?
Nee. 't Is alleen zo dat die rasters om één of andere mij onbekende reden het document enorm veel verzwaren. Dat scheelt direct een pak megabites. 't Is ook wat omslachtiger allemaal, vandaar de mix van de twee systemen; het moet opschieten.

Ben jij klant bij Jos van Simpel Electronics en hoelang ben je van plan om daar nog klant te blijven?
Ik hààt Jos. Als ik zijn bakkes moet tekenen, keert mijn maag om. Helaas wordt hij een terugkomertje, vrees ik.

Wat zijn jouw plannen op tekengebied in 2009, Dirk? Nog veel P&P's en MMM's of mogen we nog andere zaken verwachten?
Voorlopig blijf ik doen wat ik nu doe: kortverhalen van Sus en Wis, P&P, MMM en de maandelijkse Pakkeman en Poulet met Erik Meynen. En hier en daar een losse opdracht, als de gelegenheid zich voordoet. Daarmee heb ik mijn handen vol. Maar je weet nooit hoe een en ander kan evolueren.

Dat is al genoeg om naar uit te kijken!

Met dank aan: http://www.stripelmagazine.be
(http://www.stripelmagazine.be 21 Januari 2009)