Nieuwe graphic novel van Willy Linthout op komst


Willy Linthout, auteur van de 'Urbanus'-reeks en van de gerenommeerde graphic novel 'Jaren Van De Olifant', waarin hij de zelfdoding van zijn zoon behandelt, komt in maart met nieuw werk. 'Wat Wij Moeten Weten' moet een semi-autobiografische tragikomedie worden voor 'iedereen die wil weten wat het leven eigenlijk inhoudt'.
In het boek behandelt Linthout onder meer de drankverslaving van zijn broers, maar dat is slechts een aanloop naar andere dingen des levens. De rode draad wordt verzorgd door 'den boek', een magisch naslagwerk van moeder Linthout, die er tal van feiten en recepten in bewaarde. "Dat boek bestaat echt", zegt Willy Linthout. "Het is een rommelig boek, niet om aan te zien, maar op de cover van 'Wat Wij Moeten Weten' staat alvast een originele pagina met zowel handgeschreven teksten als uitgeknipte krantenartikeltjes."

Straffe kost
De nieuwe reeks, die uit vier delen moet bestaan en waarvan er dit jaar al twee zullen verschijnen, zou vooral over het wat turbulente leven van de Linthouts gaan, zegt de auteur. "Je zult er onder meer in aantreffen hoe drankgebruik ook altijd een rode draad geweest is in onze familie, en soms nog is. Het is eigenlijk een beetje een eigenaardig boek over mijn ouders, mijn broers en ikzelf. Het gaat over het versukkelen en hoe men probeert te overleven. Er zitten veel waargebeurde zaken in, maar het is wat aangedikt. Je mag het dus niet autobiografisch, maar eerder semi-autobiografisch noemen. MAar het is wel straffe kost, vind ik zelf."
Nog volgens Linthout was het een erg plezierig boek om te maken. Hij werkte, net zoals hij voor 'Jaren Van De Olifant' deed, samen met zijn broer Theo. "Theo was ten tijde van dat eerste boek mijn steun en toeverlaat. Belangrijk was dat we tijdens het schrijvern dichter tot elkaar gekomen zijn. We hebben ook meer inzicht gekregen in de problematiek van ons gezin. Plots wisten we wat er speelde, welke elementen uit het verleden in verband stonden met latere gebeurtenissen. Dat was belangrijk."
OF hij ondertussen ook 'De Leveling' voorzet, het begin van een reeks die als opvolger van 'Jaren Van De Olifant' werd omschreven en waarvan tot nog toe één deel verschenen is bij de Nederlandse uitgeverij CAtallus, is lang niet zeker. "Ik weet niet of ik daar ooit mee verder ga. Het ligt wat moeilijk op dit moment. Nu, het is een afgerond deel, en ik heb altijd gezegd dat ik niet honderd procent zeker was of het wel een reeks zou worden. We zien wel."
Het eerste deel van 'Wat Wij Moeten Weten' verschijnt in maart bij Oog & Blik/De Bezige Bij.
(De Morgen 3 Januari 2011)