Urbambo

De Vlaamse Broer Van Rambo
Urbambo is zijn naam, en hij is de Vlaamse broer van de stoere held Rambo. Net als zijn Amerikaanse broer gaat hij het geweld niet uit de weg, en zet hij een meedogenlozen achtervolging in op alle mogelijke boosdoeners. Gewapend met geweer, dolk en... vliegenmepper. Onder dat masker van bruut geweld heb je natuurlijk al Urbanus herkend, Vlaanderens superkomiek. En heb je ook begrepen dat het om een parodie gaat op de populaire aktiefilms van Sylvester Stallone. Willy Linthout, tekenaar van de Urbanus-strip, licht de maskerade even toe.

Wat heeft deze Rambo-maskerade te betekenen?
De foto's zijn bedoeld voor de achterkant van Urbanus' nieuw spelletjesboek. En daarin staat ook een kort stripverhaal 'Urbambo, de broer van Rambo'. We zijn eerder toevallig op het idee gekomen om zo'n Rambo-parodie te maken. Het is begonnen met de woordspelling Urbambo, die toevallig viel tijdens een gesprek dat we hadden. De rest lag voor de hand: een parodie op Rambo.

Is het bedoeld als aanklacht tegen geweldfilms?
Ach nee, we liggen er niet wakker van, van ons mogen ze zo'n films blijven maken. Maar geweld is wel een ideaal gegeven om te parodiëren. Althans voor één keer. We hebben veel plezier beleefd aan het tekenen van dat verhaal.

Naar we gehoord hebben is er ook buitenlandse belangstelling voor de tekenstrips?
Ja, de laatste strips zijn in het Frans vertaald en komen zowel in Wallonië als in Frankrijk op de markt. Ik ben daar zeer blij om, en Urbanus ook. Want het bewijst dat het sukses van de strips niet enkel op de populariteit van Urbanus is gebasseerd. In Frankrijk kennen ze hem niet, het moet dus zijn dat de strips op zichzelf goed zijn. En dat streelt wel een beetje mijn ijdelheid ja. Om de speciale charme van Urbanus te vrijwaren gaan we hem een Brussels (Franks) dialekt laten spreken. Ook vanuit Portugal is er belangstelling. Dat is voor ons een stimulans om het nog aan andere landen aan te bieden.

Nog nooit gedacht aan een tekenfilm?
Ja, daar is al over gepraat. Maar we kijken dat kat nog wat uit de boom. Zo'n tekenfilm kost een bom geld, daar zijn sponsors voor nodig. Misschien moeten de strips daarvoor nog ietsje bekender worden. Maar op termijn zit het er dik in dat Urbanus ook een eigen tekenfilmserie krijgt.

Met de bijhorende poppetjes?
Daar zijn we nu al mee bezig, op verzoek van de fans. Misschien komen die dit jaar nog op de markt.

In Joepie beleven we nu 'De Geboorte Van Urbanus'. Zijn jullie al aan de volgende strip bezig?
Er liggen al twee nieuwe strips klaar, we werken heel lang op voorhand. Dat moet ook, want Urbanus heeft het zo druk, dat we op veilig spelen. Na 'De Geboorte Van Urbanus' komt 'De Krottenwijkagent', waarin hij, zoals de titel zegt, agent wordt. En daarna verschijnt 'De Kleine Tiran'. Urbanus wordt dan koning van een fiktief land.

Het gaat dus goed met de strips?
Heel goed. In augustus of september willen we het miljoenste verkochte boek vieren. Wat het feest precies wordt, weten we nog niet. Maar zoiets mag toch gevierd worden, nietwaar?
(Joepie 1987)