'Pedo-Alarm’ zet feestelijk jaar van de 'Urbanus’-strip in


De 'Urbanus’-stripreeks van Willy Linthout en Urbanus gaat een feestelijk jaar tegemoet. In het najaar van 2012 verschijnt het 150ste album en daarbovenop bestaat de populaire stripreeks dan 30 jaar. Maar voor het zover is, kunnen de fans genieten van het 147ste 'Urbanus’-avontuur waarin het controversiële en nog steeds brandend actuele thema van de kerk en pedofilie wordt aangekaart. "Ik vermoed dat 'Urbanus’ de enige Vlaamse stripreeks is die zo’n onderwerp 'kan’ brengen. Dus we moesten wel. We hadden hier een heilige plicht te vervullen…", legt Willy Linthout uit.

'Pedo-Alarm’ kreeg het 147ste 'Urbanus’-avontuur als titel mee. Daarin wordt meneer Pastoor verdacht van vanalles en nog wat en in de gevangenis gestoken. Urbanus wordt gezien als een slachtoffertje van de pastoor en komt terecht in opvangcentrum Het Holleke. "Ik vond het totaal geen moeilijk onderwerp, toch niet op de manier waarop wij het brengen", vertelt Willy Linthout, laureaat van de Bronzen Adhemar 2009.

"Heel het verhaal berust op een misverstand, er komen geen echte pedofiele handelingen of toestanden in voor. Het gaat enkel over verdachtmakingen. Wij dachten dat het wel leuk zou zijn om te laten zien hoe het is over een paar jaar, hoe de kerk een en ander heeft aangepakt. Alle priesters hebben een camera ingeplant gekregen op de buik. De kerkpolitie houdt hen daarmee nauwlettend in de gaten." De auteursduo Linthout en Urbanus trachten toch nuance te brengen in het verhaal. Niet alle priesters worden over dezelfde kam geschoren, niet alle priesters zijn automatisch pedofiel. "Eerlijk gezegd, de paar priesters die ik ken blijken achteraf wel degelijk pedofielen te zijn", verklaart Linthout. "Maar toch ben ik ervan overtuigd dat er nog een aantal bestaan die het echt goed bedoelen. Veel zullen het er niet zijn, maar ze bestaan. En die mensen hebben het momenteel uiterst moeilijk. Vandaar onze genuanceerde houding." Ook Standaard Uitgeverij maakte geen bezwaar tegenover het gekozen onderwerp. "De uitgeverij had er totaal geen problemen mee", bevestigt Willy Linthout. "Enkel toen ik voorstelde om een persvoorstelling te organiseren en er Roger Vangheluwe op uit te nodigen als speciale gast vonden ze dat ik te ver ging. Ze hadden het op de uitgeverij niet meteen door, maar dat was natuurlijk een grap."

Met het 147ste album wordt het feestjaar voor de 'Urbanus’-reeks ingezet. Toch is het afwachten wat de plannen zijn om het 30-jarige jubileum van de familiestrip te vieren. "Deel 150 is ondertussen getekend, maar wat er verder nog gaat gebeuren… Geen idee! De uitgeverij heeft al een en ander voorgesteld maar momenteel is er nog niets concreet. We wachten af", aldus Linthout.

'Urbanus 147: Pedo-Alarm’ ligt sinds deze week in de winkel en kost 5, 95 euro.
(Strip Turnhout 23 Januari 2012)