Nieuw Urbanus-stripalbum over pedopriesters


Urbanus gaat geen enkel taboe uit de weg en lacht met alles, dat zagen we al op 16 december in het Sportpaleis. Nu gaat Urbanus samen met tekenaar Willy Linthout de pedopriesters te lijf in hun nieuwste stripalbum.
Urbanus schopt graag tegen katholieke schenen, dat is al langer als vandaag bekend. Maar gek genoeg komt het idee voor het nieuwe Urbanus-album "Pedo-alarm" niet van hem. "Ja, het is mijn tekenaar Willy Linthout die met het basisidee kwam. Hij maakt meestal de synopsis en daarna zitten we aan tafel zodat we samen het scenario en de dialogen kunnen uitschrijven. Ik verzin vaak nog wat extra grappen."
Dit blijkt niet de enige verrassing te zijn in het nieuwe stripalbum. Normaal zijn de priesters kop van jut maar deze keer pakt het stripduo ze iets anders aan: "We hebben de priesters altijd als hypocriet neergezet, maar dit keer wilden we eens een pleidooi houden voor al die priesters die onterecht beschuldigd worden dankzij die pedofiele vetzakskes in de Kerk. Vandaar ook de titel Pedo-alarm."
Pedofilie in de kerk is met de huiszoekingen van afgelopen week wel heel actueel geworden en dat is best ongewoon voor een strip. Toch zijn Linthout en Urbanus al langer met dit idee bezig: "Je kan een strip onmogelijk op een paar maand maken. We zijn al een jaar geleden begonnen met het idee want er kruipt best veel werk in. Eerst verzinnen we het scenario, Willy tekent het uit en dan hebben we nog niks gezegd over het inkten en het inkleuren. Het duurt een dik jaar voordat de Standaard Uitgeverij het album kan beginnen uit te geven."
Het had trouwens niet veel gescheeld of we hadden nog langer moeten wachten op dit spraakmakend album. Het was eerst de bedoeling om het later uit te geven: "Dat klopt. Binnen een paar nummers zitten we al aan 150 albums en we zaten met het idee te spelen om 'Pedo-alarm' als feestnummer uit te geven. Toch hebben we het niet gedaan, want het leek ons een beetje riskant. Langs de ene kant was er het risico dat iedereen die pedo-affaires al vergeten was... of misschien net omgekeerd, dat er net iets gebeurd dat het not done is om er er mee te lachen." Pedo-alarm is sinds 18 januari verkrijgbaar in alle boekhandels.
Bron: clint.be
(www.clint.be 20 Januari 2012)