In deze nieuwsbrief:
- Het Billenknijpertje in de verkooppunten
- Scholenwedstrijd: Urbanus verfilmd

182ste Urbanus-strip "Het Billenknijpertje" bij de verkooppunten

Jef Patat vindt een mysterieuze doos aan 'zijn' brug. De doos blijkt vol slakken te zitten dus opent hij een restaurant, echter zonder veel succes... De slakken belanden in de Vortebeek, maar dan loopt het mis.
Ondertussen stort Eufrazie zich vol overgave op haar cursus kantklossen. Na een ongelukje moet Urbanus haar plaats innemen bij de cursus. En dat loopt niet zo vlot...
Meer info via:
http://www.urbanusfan.be/urbanusstrip/urbanusstrips.php?urbanusstrips=182


Scholenwedstrijd: Urbanus verfilmd

Naar aanleiding van de animatiefilm "De vuilnisheld" organiseert het Stripmuseum een filmwedstrijd voor scholen.

Wedstrijdreglement
De wedstrijd richt zich tot klassen uit de lagere school.
Verfilm met de klas of met een groepje kinderen een scène uit één van de 177 Urbanus-albums. Het filmpje dient zich duidelijk te baseren op het stripverhaal, geeft minimum een halve pagina Urbanus-strip weer en duurt maximaal 3 minuten.
Voor het acteerwerk worden de kinderen ingeschakeld. Maximum 1 rol mag door een volwassene gespeeld worden (leerkracht of andere).
Filmpjes kunnen worden ingezonden naar het Stripmuseum t.a.v. de educatieve dienst (visit@stripmuseum.be) voor 15/3/2019 om 16u00. Per filmpje graag vermelding van volgende elementen: naam van de school, klas, naam van de leerkracht, telefoonnummer & email van de leerkracht, vermelding van het verfilmde Urbanus-album. Een klas kan meerdere filmpjes inzenden, maar de prijs wordt altijd gewonnen door de hele klas. We raden aan voor het versturen van de filmpjes een verzenddienst van het type Wetransfer te gebruiken.
Indien een filmpje de wedstrijd wint, zal toestemming van de ouders gevraagd worden voor het eventuele verspreiden van het filmpje.
De jury bestaat uit Willy Linthout (tekenaar en bedenker van de Urbanusstrips), Kurt Morissens (curator Urbanustentoonstelling) en een lid van de directie van het Stripmuseum.

Wat kunnen we winnen?
De winnende klas wint een stripdag in Brussel: gratis bezoek aan het Stripmuseum en de Urbanustentoonstelling met rondleiding, gevolgd door een stripwandeling in de stad met gids. Daarkomen 20 tickets voor "De Vuilnisheld" bovenop, aangeboden door Kinepolis Film Distribution, te gebruiken in klasverband of individueel.

Tips Meedoen is belangrijker dan winnen en het acteerplezier staat voorop.
De jury houdt in de eerste plaats rekening met de acteerprestaties en pas later met de technische aspecten van de verfilming (kostuums, beeldkwaliteit, speciale effecten, enz.).
(6 Februari 2019)