In deze nieuwsbrief:
- Tentoonstelling Stripmuseum
- Urbanus bij De Madammen
- Urbanus 70

Urbanus: Underground Familiestrip
Belgisch Stripcentrum - Stripmuseum Brussel
Van 11-12-2018 -> 26-05-2019

Begin jaren 1980 kreeg de toen nog volslagen onbekende Belgische tekenaar Willy Linthout (1953) het idee om een strip te verzinnen rond de toen al bekende Belgische komiek Urbanus (1949).
In 1983 verscheen ?Het fritkotmysterie?, de eerste strip uit de reeks die ondertussen al meer dan 170 albums telt. De strip kent meteen een ongezien succes en dat is een ongeziene prestatie voor een atypische familiestrip. Want de Urbanusstrips zijn pure underground met een ranzig randje die commercieel geweldig aanslagen. Een strip waarin logica vergezocht blijft, de meest absurde personages rondlopen en de kolder op elke straathoek te vinden is. En dat al 35 jaar lang. Het Stripmuseum heet u welkom in de surrealistische en ontspoorde wereld van Urbanus waarin u volop uw grootste lach zal laten horen! Bekijk enkele sfeerfoto's van de opening via:
http://www.urbanusfan.be/urbanusstrip/urbanusstripfoto.php?urbanusstripfoto=11122018
Meer info over de tentoonstelling via:
https://www.brusselsmuseums.be/nl/tentoonstellingen/urbanus-underground-familiestrip


Urbanus bij De Madammen

Vandaag is Urbanus te gast bij De Madammen op Radio 2 n.a.v. Urbanus 70. De madammen gaan ook op zoek naar het plezantste plaatje van Urbanus. Laat dus van jullie horen.
Meer info via:
www.radio2.be


Urbanus 70

Urbain Servranckx, de peetvader van alle Vlaamse komieken, wordt zeventig jaar. Hoog tijd voor antwoorden op deze en andere prangende vragen: kan Urbanus maat houden op de gitaar? Wat was er gebeurd als hij eerder een lief had gevonden? Hoe ziet de planeet Urbanus eruit? En moet het beste inderdaad nog komen?
Zestien vrienden en collega's gaan op zoek naar antwoorden in deze vijfdelige documentaire met nieuwe inzichten, bijzondere anekdotes en archiefmateriaal dat nooit verveelt.
Urbanus 70: vanaf 8 januari elke dinsdag om 21.30 uur op Eén.
Meer info via:
https://www.een.be/een/special-urbanus-70
(8 Januari 2018)