In deze nieuwsbrief:
- Urbanus vanavond in Lang Leve
- Urbanus werkt (voorlopig) niet mee aan 'De Held van de lach'

In Lang Leve... Urbanus neemt gastheer Jonas Van Geel het leven van Urbanus onder de loep

Natalia, Bart De Pauw, Koen Wauters, Regi, Gert Verhulst en Christoff mochten al plaatsnemen op de 'Lang Leve'-stoel, en vanavond bestijgt alweer een ander idool van Jonas Van Geel de troon.
In de zevende aflevering van 'Lang Leve' wordt dé komiek der komieken op hoogst persoonlijke wijze gevierd: Urbanus. Al meer dan 40 jaar brengt hij jong en oud aan het lachen, liet hij zalen (over)vol lopen, en werden vele van zijn liedjes en grappen cultureel erfgoed. Urbanus in zijn eigen, onnavolgbare stijl, is niet weg te denken uit ons collectieve geheugen, en dus ook niet uit dat van host Jonas.

Maar wist u dat Urbanus, toen hij nog Van Anus heette, eigenlijk een rebelse rakker was die graag tegen de schenen schopte van het establishment en daar al snel de nodige vijanden aan overhield? En dat er vervolgens een ŒAnti Urbanus Genootschap‚ was dat er alles aan deed om het succes van de Tollembeekse grappenmaker te dwarsbomen? Dat hij op het toen wereldvermaarde humorfestival in Knokke-Heist niet tot winnaar, maar tot Œminst slechte komiek‚ werd uitgeroepen? Dat niemand minder dan radiocoryfee Jos Ghysen Urbanus op de radio introduceerde?

Uiteraard zitten ook dit keer tussen al het 'exclusieve' beeldmateriaal, allerlei opmerkelijke nieuwe feiten voor onze centrale gast...

Het is Urbanus' voormalige buurman en acteur Senne De Handschutter die de jonge Urbanus vertolkt. Jaak Van Assche ('De Zonen van Van As', 'De Collega's', 'Kiekens', 'F.C. De Kampioenen',...), Chris 'Kabouter Lui' Cauwenberghs en Jakob Beks ('Clan', 'Quiz Me Quick', 'Het Eiland', 'Witse', 'Aspe', 'Familie', 'David',...) belichamen het Anti Urbanus Genootschap, en Walter Baele kruipt in de huid van Jos Ghysen. Verder leuke cameo‚s van Goedele Liekens en Werther Vandersarren en spitante getuigenissen van o.m. Jean Blaute en Stijn Coninx over de samenwering met Urbanus op de filmset van Hector en Koko Flanel.

Lang Leve... Urbanus, vanavond om 20.35 uur op VTM.
Meer info via: http://vtm.be/lang-leve/lang-leve-urbanus


Urbanus werkt (voorlopig) niet mee aan 'De Held van de lach'
Bekendste Vlaamse komiek heeft geen zin in een tribute

'De Held van de Lach', dat is de werktitel van een nieuwe ŒBelpop‚-achtige reeks rond Vlaamse komieken die op een later te bepalen datum van start zal gaan op Canvas.

Worden geëerd: Jacques Vermeire, en misschien ook wel Alex Agnew, Geert Hoste en nog minstens drie andere groten. Opmerkelijk is dat Urbanus niet werd toegevoegd aan het lijstje. ŒIk ben gevraagd, maar heb geweigerd‰, zegt hij.

Dat de sterke Belpop-formule werkt, mag blijken uit de hoge waarderingscijfers en het feit dat ze bij Canvas nu ook werken aan Belfilm. In een later stadium zal 'De Held van de lach' de hattrick volmaken. Eerst werd het nieuwtje gelanceerd dat Urbanus zou meewerken aan de reeks. Logisch, want een programma rond de bekendste komieken van Vlaanderen zonder Urbanus, dat is als Eddy Merckx over het hoofd zien bij het schetsen van de geschiedenis van de Tour de France, maar toch doet de Tollembekenaar niet mee.

Stroop aan de baard
"Net als Geert Hoste en Alex Agnew hebben ze ook mij gecontacteerd", zegt Urbanus. "Maar we zijn er niet in geslaagd tot een akkoord te komen. Met dat soort tributeprogramma‚s ben ik altijd voorzichtig. De makers willen dan allerhande oude én nieuwe fragmenten uit je shows gebruiken, ze spannen je voor meerdere karren tegelijk en uiteindelijk hou je er niets aan over. Veel stroop aan de baard, maar voor je het weet ben je aan het eind van de rit je rechten op de gebruikte fragmenten kwijt. De tijd dat ikd at soort dingen doe voor de eer, is voorbij. Ik heb dus gewoon even geen zin in een tribute. Bovendien heb ik de handen meer dan vol met mijn shows in Nederland en mijn nieuwe cd die in november verschijnt. Als ik binnenkort wat meer tijd heb om alles eens grondig door te nemen, wil ik misschien wel overwegen mee te werken aan een eventuele tweede reeks."
De zes groten die in de eerste reeks aan bod zouden kunnen komen zijn: Jacques Vermeire, Wim Helsen, Alex Agnew en Geert Hoste, maar helemaal zeker is dit nog niet. Ook bij Canvas kunnen ze nog geen uitsluitsel geven. "Het is nog te vroeg om te communiceren wie er aan bod zal komen", zegt woordvoerster Anneke Ernon. "Het programma zal ten vroegste eind 2014 op antenne gaan, misschien zelfs later. Er kan dus nog van alles veranderen.
(15 oktober 2013)