Dubbeltentoonstelling "De wereld van strips in originelen"

Via deze weg willen we jullie op de hoogte brengen van de tentoonstelling "De wereld van strips in originelen", met werk van o.a. Willy Linthout, Dirk Stallaert en Jan Bosschaert. Alle drie tekenaars die naast hun samenwerking met Urbanus nog verschillende parels hebben voortgebracht.


Dubbeltentoonstelling "De wereld van strips in originelen" opent de deuren in Brussel

Het Vlaams Parlement organiseert van 16 mei tot 10 juli 2013 de striptentoonstelling "De wereld van de strips in originelen". De curatoren Jan Hoet en Dany Vandenbossche brachten meer dan 200 originele platen van striptekeningen van verschillende generaties tekenaars samen. Het gaat om platen die nooit eerder aan het publiek vertoond werden, luidt het vandaag in een persbericht.
Voor deze tentoonstelling werkte het Vlaams Parlement samen met de Raad Van de Vlaamse Gemeenschapscommmissie. In de Loketten in de gebouwen van het Vlaams Parlement hangen vooral de Vlaamse klassiekers, terwijl de Raad in zijn lokalen de Brusselse striptekenaars toont. In het verleden organiseerde het Vlaams Parlement al tentoonstellingen rond individuele kunstenaars zoals De Keyser, Raveel, Fabre of Panamarenko, maar ook rond kunstdisciplines zoals mode, video of fotografie in Vlaanderen. Dit jaar is de tentoonstelling rond het beeldverhaal georganiseerd. Jan Hoet en Dany Vandenbossche brachten als curatoren meer dan 200 originele platen samen. Het was het geen eenvoudige klus om uit het rijke artistieke materiaal een gepaste selectie te maken. Voor de definitieve keuze van de originele platen werden zij vakkundig bijgestaan door Peter Janda, Roger Decadt, Christian Hoorne, Danny Dewilde en Willem Degraeve van het Belgisch Stripcentrum. Dankzij de stripverzamelaars en striptekenaars zelf hangen nu platen in het Vlaams Parlement en de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie die nooit eerder aan het publiek vertoond werden. De twee locaties bevinden zich op loopafstand van elkaar en zijn niet ver verwijderd van het Belgisch Stripcentrum dat de volledige geschiedenis van het beeldverhaal vertelt.


De tentoonstelling is op twee plaatsen tegelijk te bezoeken:
in het huis van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie
Lombardstraat 67, 1000 Brussel in de lokettenzaal van het Vlaams Parlement
Ijzerenkruisstraat 99, 1000 Brussel

Ze loopt van donderdag 16 mei tot en met woensdag 10 juli 2013 en is elke werkdag en zaterdag open van 10 tot 17 uur.
Op zon- en feestdagen is de tentoonstelling gesloten.
In het huis van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie zal de tentoonstelling uitzonderlijk ook te bezichtigen zijn op donderdag 11 juli ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag.
Meer info o.a. via de site van het Vlaams parlement:
http://www.vlaamsparlement.be/vp/informatie/loketten/tentoonstellingen.html

Bekijk de bijhorende folder online via:
http://www.raadvgc.be/cultuur/StripsOriginelen.asp
(24 Mei 2013)