Urbanus tapt moppen voor de rechter
Urbanus voert show op in rechtbank

"Ach, ik zal een mopje extra maken over justitie. Dan heb ik die boete zo terugverdiend". Urbanus kon er nog mee lachen gisteren, nadat hij veroordeeld was voor te snel rijden.

In 2011 werd Urbain Servranckx geflitst met 76 per uur in het centrum van Geraardsbergen, terwijl je daar maar 50 mag rijden. Omdat zijn auto niet gekeurd was krijg hij geen minnelijke schikking toegestuurd, maar meteen een dagvaarding voor de politierechtbank. Een advocaat had Urbanus niet nodig. Hij verdedigde doodleuk zichzelf. "Ik wou die cirque du soleil wel eens meemaken. De rechter moest al lachen omdat er op mijn identiteitskaart 'liedjesmaker' staat. Dat moest 'ambrasmaker' zijn. Alhoewel ik denk dat ik daar nog de braafste van het hele spel was", aldus Urbanus. Urbanus zou Urbanus niet zijn moest hij zelfs tijdens een proces de nodige humor aan boord leggen.

"Meneer de rechter, waarom werd ik net voorbijgestoken door vijftien advocaten?", stelde hij onomwonden nadat hij een uur had moeten wachten. De politierechter kon de humor wel smaken en vroeg de beklaagde of hij nog 'iets toe te voegen had over zijn overtreding'. "Neen.", zei Urbanus erngstig. "Maar wie geen flessen naar de kelder draagt, kan er ook geen breken. Als je een flitspaal instelt op vijf kilometer per uur kan die ook een begrafenisstoet flitsen."

Al wilde Urbanus ook benadrukken dat hij een goede chauffeur is. "Die auto was niet gekeurd, maar dat wil nu ook niet zeggen dat de zetels loshingen of het chappement (uitlaat, red) eraf viel. Ik was vergeten naar de keuring te gaan. Dat is zoals kleren kopen, ik doe dat niet graag. Ik word wel eens geflitst, maar ben geen brokkenpiloot. In de 40 jaar dat ik rij, heb ik n ongeval gehad. Alle voorliggers waren toen op hun rem gaan staan omdat een vrachtwagen zijn lading was verloren. Zelfs moeder Theresa zou daarop ingereden zijn", volgens Urbanus.

"Ik stond al klaar om aan de rechter te zeggen dat er 1 ding is waar je justitie van kan beschuldigen: overdreven snelheid. Maar dat grapje heb ik achterwegen gelaten nadat ik die man in 1 uur zeker 15 zaken heb horen behandelen. Telkens als ik dacht dat ika an de beurt zou komen, wandelde er wr een reeks rouwkapellen binnen. Ik heb geleerd dat wie verstek geeft, voorrang krijgt. Dat zouden ze er moeten bijzetten op hun dagvaarding, zodat je een uurtje later kan gaan."

De man zijn komische optreden zorgde ervoor dat hij ervan afkwam met een boete van twee keer 110 euro. "Dat is de tol die je moet betalen als je zoals ik wat nonchalant door het leven gaat", besloot hij.

"Misschien had ik de Wet-Lejeune moeten inroepen. Dan moest ik maar een derde van mijn boete betalen." Waarna hij met een glimlach en een laatste mopje vertrok. "De auto is als een rijdende citroenpers. Je betaalt taksen als je hem koopt, als je ermee rijdt, als je stilstaat en nog eens als je vergeet hem te laten keuren. Misschien kan ik beter met een kar rijden, zoals mijn grootvader deed. Met zijn trekkar, getrokken door een hond, was hij sneller terug uit Brussel dan ik tegenwoordig. En die hond had dan nog artrose."

Kortom: Rijden zonder keuringsbewijs? 'Een vergetelheid'. Te snel rijden? 'Dat kan ik me niet meer herinneren. Maar ja, ik doe dan ook al veertig jaar tot 80.000 kilometer per jaar."
(18 Februari 2013)