In deze nieuwsbrief:
- 152ste Urbanusstrip in de winkels: De Gouden Pauwels
- Urbanus signeert op de Pauwelfeesten te Galmaarden
- Marc Sleen 90 (het boek)

De Gouden Pauwels, sinds vandaag in de winkels

De legende van de Gouden Pauwels gaat al eeuwen mee in Galmaarden, maar deze keer is er toch wel iets aan de hand. Sint-Paulus verschijnt aan Urbanus en vraagt hem om hulp – nu ja, hij bekogelt hem met steenharde broodjes en zegt dat gerechtigheid moet geschieden. Als Urbanus nu eens zou weten wat voor gerechtigheid. Zou het iets te maken hebben met de 600-jarige kluizenaar in het Raspaljebos?
Meer info via:
http://www.urbanusfan.be/stripheld/gewone/152.htm


Urbanus signeert op de Pauwelfeesten te Galmaarden
Pauwel en Pluik! Voor de 631ste keer… en nu ook in Urbanusstrip

Het eeuwenoude Galmaardse Pauwelfeest is nu ook vereeuwigd in de nieuwste strip van ereburger Urbanus, “De gouden Pauwels”. Urbanus zal op 27 januari 2013 in de Pauwelhoeve zijn nieuwste strip signeren. “Wa goeëmen da goe volk va Gallemoeërn geven? Wad eet da goe volk va Gallemoeërn verdinjt? PLOOJK!!!
De jaarlijkse Pauwelviering, naar aanleiding van het feest van Paulus’ bekering op 25 januari, zal plaats hebben op zondag 27 januari 2013. Dat wordt in Galmaarden gevierd met de Kleine Pauwelbende van Pauwel Dennis SUYS (10 bendeleden), en een Kinderpauwelbende, De Kinderpauwel van Bryan BLIJKERS.

Legende
Op zondag 27 januari wordt de legende van de Heilige Paulus uitgebeeld in het Sint-Paulusgehucht van Galmaarden. Deze viering gaat terug op de legende over een witte ruiter die in het jaar 1382 door middel van het rondstrooien van kleine roggebroodjes de Pest zou hebben uitgeroeid na de zware veldslagen in Geraardsbergen en omstreken. Omdat de witte ruiter op 25 januari, de feestdag van Sint-Paulus is verschenen, werd de figuur die de broodjes uitstrooit “de Pauwel” genoemd.

Pauwelviering
Ieder jaar wordt deze legende in herinnering gebracht. De voorbereiding van de Pauwelviering bestaat traditioneel uit de samenstelling van de Pauwelbende (een bende van minimum 10 leden (de Pauwel en zijn apostelen), het bezoek aan de Pauwelhoeve, de bedeltochten en het rollen van de roggebroodjes.
De Pauwelviering vangt aan met een ceremonie waar de Pauwelsbroodjes gewijd worden. In de namiddag bestijgt de Pauwel zijn wit paard en begeeft zich naar de Pauwelhoeve voor de meelbestrooiing, de jeneverdronk en de eerste broodjesworp.
Nadien rijdt de Pauwel naar de bron in het Raspaillbos, waar zijn paard gedrenkt wordt. Het evenement kent telkens zijn hoogtepunt met het rondstrooien van de Pauwelbroodjes aan de Sint-Pauluskapel. Waarna de dag eindigt met een drink- en danspartij.

Programma
Zondag 27 januari - Pauwelviering
9.30u: H. Pauwelmis en wijding Pauwelbroodjes
14.30u: vertrek Pauwelstoet
15u: geplogenheden Pauwelhoeve - Urbanus signeert zijn strip: "De Gouden Pauwels"
16u: zaaiing van de Pauwelbroodjes aan de St. Pauluskapel met als Pauwelprijs een gouden, zilveren en bronzen Pauwelbroodje
18u: prijsuitreiking op de Pauwelhoeve
(Brong: http://persinfo.org/index.php?option=com_content&view=article&id=11318%3Apauwel-en-pluik-voor-de-631ste-keer-en-nu-ook-in-urbanusstrip&catid=57%3Avlaams-brabant&Itemid=117)


Marc Sleen 90 (het boek)

Ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van Marc Sleen verzamelde Standaard Uitgeverij bij politici, beroemdheden, kunstenaars en artiesten unieke en verrassende werken waarmee ze hun dankbaarheid en vriendelijkheid aan Marc Sleen betonen. Van Herman Van Rompuy, over Herman Brusselmans tot collega-striptekenaars (waaronder Urbanus, Willy Linthout, enz). Een unieke uitgave ter gelegenheid van een unieke verjaardag!
Meer info via:
http://www.wpg.be/strips/de-avonturen-van-nero/isbn/9789002248528/liber-amicorum/?zoekwoord=sleen
(16 Januari 2013)