In deze nieuwsbrief:
- Dirk Stallaert nieuwe tekenaar van De Geverniste Vernepelingkes
- 15 Vlaamse striptekenaars in artbook voor Europees congres
- Interview Willy Linthout in huidige Stripgids


Dirk Stallaert nieuwe tekenaar van De Geverniste Vernepelingskes

In het novembernummer van het maandblad Ché liet Jan Bosschaert in een interview optekenen dat De Geverniste Vernepelingskes voor onbepaalde tijd on hold wordt gezet. De ongeruste lezers die in de pen kropen en lezersbrieven stuurden, worden in het decembernummer, dat nu reeds in de winkel ligt, gerustgesteld. De Geverniste Vernepelingskes gaat door, maar met een andere tekenaar. In de aflevering stuit scenarist Urbanus op een berooide straatzanger die wel heel goed lijkt op Dirk Stallaert (zie link onderaan dit bericht). Het vervolg van deze aflevering lees je maar in Ché.

Voor de slechte verstaanders: Dirk Stallaert neemt vanaf het eerste nummer van 2013 de 'blote BV'-reeks over als tekenaar. Urbanus schrijft voor Stallaert al de absurde jeugdseries Mieleke Melleke Mol en Plankgas en Plastronneke en waarvan vorige week een nieuw album verscheen.

Jan Bosschart op zijn beurt wil nieuwe artstieke horizonten verkennen. Aan Strip Turnhout gaf hij zijn uitleg bij zijn beslissing: "Ik wil even wat tijd vrij maken om iets anders te doen, en daarnaast ook opnieuw laten zien dat ik op het vlak van strips nog heel wat meer in mijn mars heb. Er liggen een aantal aanbiedingen op tafel voor nieuwe stripprojecten, maar er is nog niets beslist." Hij sluit overigens niet uit dat hij later alsnog weer De Geverniste Vernepelingskes zal tekenen.

De Geverniste Vernepelingskes startte veertien jaar geleden in P-Magazine en verhuisde achteraf naar Ché waar het een maandelijkse stek vond. Het zevende album verscheen in oktober bij Standaard Uitgeverij.
(Bron: http://www.stripspeciaalzaak.be/StripFacts.php#Vernepelingskes)

Meer info over De Geverniste Vernepelingkes (o.a. de scenario-schetsen door Urbanus van de laatste gag) zijn terug te vinden op de fansite:
http://www.urbanusfan.be/degevernistevernepelingskes.php

Ché, het december-nummer, ligt al enkele dagen in de winkel voor een onweerstaanbare prijs (incl. P-Magazine en de super-de-luxe kalender).
http://www.che.be


15 Vlaamse striptekenaars in artbook voor Europees congres

In september ging in het Poolse Krakau een Europees congres voor bouwproducenten en -handelaars door. De aanwezigen kregen een gratis, gelimiteerd artbook dat niet in de handel te verkrijgen is. Omdat er vijftien Vlaamse striptekenaars exclusief voor deze uitgave strippagina's hebben gemaakt en omdat we het project zelf hebben kunnen coördineren, kan je nu het integrale artbook als pdf downloaden:
http://www.stripspeciaalzaak.be/WeetjevdWeek.php?utm_source=mailmotor&utm_medium=email&utm_campaign=ssz+nb+387


Interview Willy Linthout in Stripgids

In De Stripgids van oktober / november en die nog in december beschikbaar blijft in o.a. de openbare bibliotheken van de provincie Antwerpen, staat een interview met Willy Linthout over de reeks Wat Wij Moeten Weten.
Meer info via:
http://www.stripturnhout.be
(30 November 2012)