In deze nieuwsbrief:
- Urbanus Vertelt 9: Mieleke Melleke Mol, beschikbaar
- Urbanus Omnibus 1 in de winkels
- Veiling originele schetsen
- Cesar Tripel Bier Van De Week
- Stripgids met Steven De Rie en Jef Meert
- TV-makers versterken WPG (en Standaard Uitgeverij)
- Urbanus Zelf Tour 2012-'13 (enkele data najaar)

Urbanus Vertelt 9: Mieleke Melleke Mol beschikbaar

Het tweede album uit de 'Urbanus Vertelt'-reeks met uitsluitend Mieleke Melleke Mol ligt in de winkels. Hierin niet langer uitsluitend n pagina gags, maar ook verschillende langere verhaaltjes voor de kleinste lezers.
Meer info, incl. een preview gag via de fansite:
http://www.urbanusfan.be/urbanusvertelt/urbanusvertelt09.htm


Urbanus Omnibus 1 in de winkels

De eerste vijf Urbanus-albums gebundeld, als dat maar goed komt! Het Fritkotmysterie, De Hittentitten, Het Papschoolgenie, Urbanus Op Uranus en Het Mislukte Mirakel, vijf keer geflipte humor!
Meer info via de fansite:
http://www.urbanusfan.be/stripheld/gebundelde/urbanusomnibus01.htm


Veiling originele schetsen

Morgen start het tweede deel van de veiling 'A Future For Togo'. Vanaf dan kan je bieden op originele schetsen door Urbanus voor 'Urbanus Vertelt'.

Voor Plankgas en Plastronneke gaat het om de gag 'Per Express'. De schetsen en uitgewerkte gag zijn online te raadplegen via volgende link:
http://www.urbanusfan.be/plankgasenplastronneke/schetsen/perexpressschets.htm

Voor Mieleke Melleke Mol gaat het om de gag 'Koffieklets', de schetsen zijn online te bewonderen via de fansite:
http://www.urbanusfan.be/mielekemellekemol/schetsen/koffieklets.htm

Voor meer info ivm deze veiling:
https://www.facebook.com/VEILINGAFUTUREFORTOGO


Cesar Tripel Bier Van De Week

Het Nieuwsblad heeft de Cesar Tripel op de rooster gelegd en een score van maar liefst 4 / 5 gegeven!
(Her)lees het artikel van 21 april via de fansite:
http://www.urbanusfan.be/stripheld/cesarbier/cesarbiervandeweek.htm


Stripgids met Steven De Rie en Jef Meert

In de stripgids van april-mei (nog volop gratis te verkrijgen in o.a. de bibliotheken in de provincie Antwerpen) staat naast een mini portret van Steven De Rie ook een groot interview met de originele uitgever van de Urbanusstrip. Jef Meert (die in de strip een leuke rol als Jef Petat heeft) praat voluit over de samenwerking met Willy Linthout en Urbanus, hoe alles is gestart, enz
Stripgids is een uitgave van Strip Turnhout:
http://www.stripturnhout.be


TV-makers versterken WPG (en Standaard Uitgeverij)

Sinds het succesvolle productiehuis Woestijnvis zich grotendeels inkocht bij VT4 en VijfTV kijkt elke mediawatcher uit naar het najaar van 2012 waarin beide zenders geherlanceerd worden met de nieuwste producties van het bedrijf. Woestijnvis is al verantwoordelijk voor enkele van de grootste successen op de Vlaamse buis: De Mol, Man Bijt Hond, De Laatste Show, De Pappenheimers, Van Vlees en Bloed, De Slimste Mens en ga zo maar door. Ondertussen wordt nagenoeg het hele Vlaamse tv-landschap hertekend door de uitbreiding van bestaande en de komst van nieuwe productiehuizen, er zijn tv-makers die overlopen en er is de nakende de ontdubbeling van Ketnet en Canvas met meer uitzenduren. WPG Uitgevers Belgi, waartoe Standaard Uitgeverij behoort, lijkt daar op te willen inspelen of geeft alleszins te kennen meer te willen betekenen op audiovisueel gebied. Peter Quaghebeur en Erwin Provoost maken namelijk samen de overstap naar WPG Belgi om het directie kransje te vervoegen. Het zal er voortaan wat West-Vlaamser klinken want Quaghebeur komt oorspronkelijk van Ieper, Provoost van Koksijde. Quaghebeur zal vanaf juni de algemene leiding van de Belgische poot van WPG op zich nemen terwijl Provoost de audiovisuele uitbouw van het bedrijf op zich zal nemen.

Quaghebeur komt overgewaaid van VMMa, de moedermaatschappij van onder meer VTM, 2BE, Jim en Q-Music. Provoost is nog eventjes de algemeen directeur van het productiehuis Eyeworks Belgium. Als producent hielp hij tv-series en bioscoopfilms te verwezenlijken. Hier past opnieuw een opmerkelijke lijst namedropping met titels als De Zaak Alzheimer, Ben X, Flikken, Windkracht 10,... Bij Eyeworks kwamen Het Goddelijke Monster, Sterren op de Dansvloer, Vermist, Masterchef, enzovoort tot stand. In een verder verleden nam hij de productie van de Urbanus-films en de tv-reeks Urbain op zich. En dan komen we ineens uit waar we wilden zijn: strips!

Provoost participeerde in de productie van een pilootaflevering van een tekenfilmserie van de strip Urbanus. Het Amerikaanse netwerk Fox was op zoek naar een nieuwe tekenfilmserie die in navolging van The Simpsons iets verder ging dan de reguliere reeksen. Via de makers van Teenage Ninja Turtles kwamen ze bij Urbanus terecht. Er was interesse voor een serie. De pilootaflevering van 26 minuten kreeg helaas geen vervolg als tv-reeks. Een sterk ingekorte versie deed nog dienst als voorfilmpje van De Zevende Hemel. De aflevering kwam ook uit als VHS.

Het enthousiasme voor de komst van Provoost bij zowel Willy Linthout als Urbanus is immens. Er wordt al volop gespeculeerd over mogelijkheden voor de Urbanus-strip. Ook Merho die al zo lang droomt van een Kiekeboes-sitcom ervaart deze evolutie als positief: "Zowel mijn uitgever als ikzelf zien al een hele tijd het belang en de noodzaak in om meer in te spelen op de audiovisuele markt. Met deze mensen haalt men de noodzakelijke knowhow in huis. En dat kan ik alleen maar toejuichen. Niet dat ik meteen euforisch ben. Daarvoor ben ik ondertussen te oud geworden en weet ik dat het allemaal niet zo eenvoudig ligt. Maar het opent perspectieven. En voor een toekomstgericht uitgeversbedrijf met een dergelijke catalogus aan characters is dit een logische stap. Ik ben erg benieuwd hoe de zaken zullen evolueren."

En ding is zeker: de wil is er om meer te doen met de stripreeksen die het meest worden verkocht in Vlaanderen. Met Suske en Wiske, F.C. De Kampioenen, De Kiekeboes, Urbanus en De Rode Ridder in de catalogus van WPG hebben ze de naambekendheid al mee.
(http://www.stripspeciaalzaak.be 28 April 2012)


Urbanus Zelf Tour 2012-'13

Enkele dagen terug is de voorverkoop gestart voor het optreden in Maaseik (op 9 november), enkele uren later was het reeds uitverkocht!!! Het gaat met andere woorden hard, alle shows van het voorjaar 2012 zijn al geruime tijd uitverkocht en voor het najaar beloofd het ook snel te gaan. Voor Maaseik is er een extra show op donderdag 8 november voorzien, wees er snel bij.
Meer info over de tour:
http://www.urbanusfan.be/urbanus/foto/urbanuszelf/urbanuszelf.htm
(10 Mei 2012)